Οι στόχοι εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Επομένως, εκμεταλλευτείτε τους!
Όπως είναι ευρύτατα γνωστό, οι στόχοι επιτελούν μια σημαντική λειτουργία: αποτελούν τα σημεία προσανατολισμού με τα οποία μπορούμε να αποτιμούμε τα επιτεύγματά μας και την πρόοδο στη ζωή και την εργασία μας.
Οι στόχοι δεν είναι το ίδιο με τον προορισμό των διακοπών
Ασφαλώς, οι στόχοι δεν έχουν τη μορφή ενός προορισμού για διακοπές ή κάποιας επιδίωξης για την εβδομάδα αλλά εκφράζουν σημαντικούς αντικειμενικούς σκοπούς στη ζωή μας. Όπως, για παράδειγμα, η ολοκλήρωση ενός επιμορφωτικού προγράμματος. Κατά κανόνα, τέτοιοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν εν μια νυκτί. Απαιτούν δουλειά, θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σημαντικούς προσωπικούς στόχους. Είναι κρίμα γιατί, αν έχεις θέσει στόχους για τον εαυτό σου, μπορείς να τους αξιοποιήσεις σαν πηγή ενέργειας στην καθημερινή ζωή προκειμένου να αποκτήσεις προσωπική ώθηση και παρακίνηση για τα επόμενα χρόνια.
Η δική σας πηγή ενέργειας
Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος το γνωρίζει: οι στόχοι εμπερικλείουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Είναι ωρολογιακές βόμβες ενέργειας - με την καλή έννοια. Κι αυτό επειδή, ανάλογα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τους προσωπικούς στόχους, δημιουργούν μια διαφορετική κινητήρια ενέργεια.
Στην εικόνα μπορείτε να δείτε τα επίπεδα της ενέργειας των στόχων. Ας αρχίσουμε από κάτω. Όταν δεν υπάρχει κανένας στόχος δεν παράγεται καμιά ιδιαίτερη ενέργεια. Αυτό είναι αναμενόμενο. Συνεπώς, δεν ενεργοποιείται καμιά εσωτερική δύναμη. Μακροπρόθεσμα, η κατάσταση αυτή μπορεί ακόμη και να φθείρει την προσωπική ενεργητικότητα.
Πρώτο επίπεδο Γνωρίζετε την κατάσταση. Όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη και λέτε στον εαυτό σας "Πρέπει να χάσω κιλά / να αθλούμαι περισσότερο / να περνώ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά". Αυτά είναι απλώς ευσεβείς πόθοι. Όπως και στην αρχή κάθε Νέου Έτους, οι προθέσεις αυτές έχουν ήδη ξεχαστεί μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Η χαμηλή ενέργεια στόχων είναι αρκετή σε αυτή την περίπτωση ώστε να αναδύεται από το υποσυνείδητό σας πότε-πότε και να ξυπνά την ένοχη συνείδησή σας.
Δεύτερο επίπεδο Ασφαλώς, είναι καλό και ενδιαφέρον να καταγράφετε τους προσωπικούς σας στόχους στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου ή όταν διαβάζετε ένα βιβλίο για την προσωπική οργάνωση. Ωστόσο, μια φορά δεν αρκεί αφού, σε τελευταία ανάλυση, το μόνο που θα μπορείτε να θυμηθείτε είναι ότι κάποτε γράψατε κάπου κάποιους σημαντικούς στόχους. Όμως, αυτές οι όμορφες σκέψεις επισκιάζονται από τις απαιτήσεις της εργάσιμης ημέρας και έτσι γρήγορα χάνουν τη δύναμη και την κινητήρια ενέργειά τους.
Τρίτο επίπεδο Αυτό αφορά σε κάποια ήδη δοκιμασμένη μέθοδο επεξεργασίας προσωπικών στόχων. Αφού είναι πάντα διαθέσιμοι, θα μπορούν να εξετάζονται στη διάρκεια βαρετών συσκέψεων, στο χρόνο μετακινήσεων κλπ. και στη συνέχεια θα πυροδοτούν μικρές εκρήξεις ενέργειας: δίνετε στον εαυτό σας ένα ακόμη "σπρώξιμο" προς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξη των στόχων.
Τέταρτο επίπεδο Πρόκειται για κάποια μέθοδο που έχει αποδειχθεί επιτυχημένη σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος για την επίτευξη των στόχων είναι αρκετά μεγαλύτερος (στη διάρκεια αρκετών ετών) και οι στόχοι είναι απαιτητικοί και μεγάλης προσωπικής σημασίας. Σε αυτή την περίπτωση παράγεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε καταστάσεις στις οποίες έχετε αμφιβολίες για τον εαυτό σας, τους στόχους σας ή τη ζωή σας γενικότερα. Για να το θέσουμε απλά: δεν θέλετε να φαίνεστε αποτυχημένος στα μάτια άλλων ανθρώπων. Έχετε δημιουργήσει πίεση πάνω στον εαυτό σας για να επιτύχετε.
Για το υψηλότερο επίπεδο της απελευθέρωσης της ενέργειας των προσωπικών στόχων, υπάρχουν πολλές αποδείξεις όσον αφορά στον τεράστιο αντίκτυπο. Δεν χρειάζεται παρά να σκεφθείτε τον Μαχάτμα Γκάντι ή τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
... Είναι δική σας απόφαση
Ποιο επίπεδο ενέργειας στόχων θέλετε να επιτύχετε; Πόσο έντονα επιθυμείτε να υποχρεώσετε τον εαυτό σας να επιτύχει τους στόχους του; Όσο περισσότερο εξωτερικεύετε τους στόχους σας, τόσο περισσότερους ανθρώπους θα βρείτε που θα είναι διατεθειμένοι να σας υποστηρίξουν στην επίτευξή τους.