Δέκα ιδέες για να παρακινήσετε τον εαυτό σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες είναι σήμερα εξαιρετικά δύσκολες. Ευκαιρίες υπάρχουν αλλά απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο, ενώ οι κίνδυνοι πάντα ελλοχεύουν. Παράλληλα, καλούμαστε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ίσως θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε μερικές ιδέες για να μπορέσουμε να παραμείνουμε εστιασμένοι, παρακινημένοι και ενθουσιώδεις!

Κρατάτε καταλόγους εργασιών προς εκτέλεση

Οι περισσότεροι αντλούμε ικανοποίηση και ευχαρίστηση από την ολοκλήρωση μιας εργασίας, είτε πρόκειται για το πλύσιμο των πιάτων είτε για την προετοιμασία μιας επαγγελματικής αναφοράς. Κάποιοι τα καταφέρνουν με ηλεκτρονικούς καταλόγους στην οθόνη του υπολογιστή τους. Για άλλους, όμως, δεν υπάρχει τίποτα τόσο αποτελεσματικό όσο μια σημείωση με μολύβι σε χαρτί δίπλα σε μια εργασία που ολοκληρώθηκε. Μπορείς  να βλέπεις την πρόοδό σου μέσα στη μέρα, μπορείς να τη νιώθεις, είναι κάτι χειροπιαστό (τα εικονικά κουτάκια στην οθόνη δεν είναι το ίδιο πράγμα).

Θέτετε επιμέρους στόχους

Αυτό συνδυάζετε καλά με το προηγούμενο. Βάλτε στόχο να ολοκληρώσετε μέχρι τις 11 τρία από τα δέκα πράγματα που έχετε να κάνετε σήμερα. Όταν το επιτύχετε, προσφέρετε στον εαυτό σας ένα μικρό κέρασμα, μια μικρή ανταμοιβή. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι τεράστιο. Μπορείτε απλώς να βγείτε από το χώρο εργασία σας για να κάνετε κάτι διαφορετικό, να πιείτε έναν καφέ, να προσφέρετε στον εαυτό σας την αγαπημένη σας σοκολάτα!

Τεμαχίζετε τις μεγάλες εργασίες

Φανταστείτε ότι κάθεστε να γράψετε ένα βιβλίο. Τεμαχίστε τέτοιες μεγάλες εργασίες σε μικρότερα κομμάτια. Γράφετε ένα κεφάλαιο κάθε φορά - αν και μάλλον θα θέλετε να το χωρίσετε και αυτό σε μικρότερες ενότητες. Αν η εργάσιμη ημέρα σας συνήθως περιλαμβάνει περιόδους είτε των 30 λεπτών είτε των τεσσάρων ωρών, χωρίστε τη μεγάλη εργασία σε κομμάτια που είναι ίσα ή μικρότερα από τη διαθέσιμη χρονική περίοδο.

Συζητήστε όσα θέλετε να κάνετε

Στη δουλειά υπάρχουν τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν όμως και τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε. Μιλήστε για αυτά στους συναδέλφους ή στον προϊστάμενό σας. Αν υπάρχει κάτι σημαντικό, πείτε τους ότι θέλετε να συγκεντρωθείτε για λίγο σε αυτό. Συζητήστε τις εργασίες σας με το σύντροφό σας ή κάποιο φίλο σας. Βεβαιωθείτε ότι με οποιονδήποτε κι αν μοιραστείτε αυτά που θέλετε να κάνετε, θα σας συγχαρεί όταν θα το καταφέρετε.

Αυτοματοποιήστε τις δουλειές ρουτίνας

Οι περισσότεροι έχουμε πράγματα ρουτίνας στη ζωή μας, είτε πρόκειται για το πλύσιμο των πιάτων είτε για τον έλεγχο ολοκλήρωσης κάποιων δραστηριοτήτων. Αυτοματοποιήστε αυτά τα πράγματα και κάντε τα σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να σας απασχολούν όσο λιγότερο γίνεται.

Έχετε ένα όνειρο σαν στόχο

Αν έχετε ορίσει για τον εαυτό σας ένα απαιτητικό σύνολο εργασιών προκειμένου να επιτύχετε κάτι δύσκολο, φανταστείτε το τελικό αποτέλεσμα. Η εργασία που έχετε μπροστά σας μπορεί να είναι ασήμαντη και τετριμμένη αλλά η ολοκλήρωσή της σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο υπέροχο όνειρό σας!

Βελτιωθείτε στα πράγματα που κάνετε επανειλημμένα

Αν έχετε βαρεθεί να κάνετε ξανά και ξανά την ίδια δουλειά, γίνετε καλύτερος σε αυτή. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τρόπους για να κάνετε αυτή τη δουλειά. Καινοτομήστε. Ίσως υπάρχει κάποιος άλλος και καλύτερος τρόπος. Ανακαλύψτε τον! Αυτή η δίωρη εργασία μπορεί να συνεχίσει να είναι βαρετή, αλλά αν μπορέσετε να την κάνετε σε μια ώρα, τόσο το καλύτερο για εσάς.

Κάντε τη δουλειά σας παιχνίδι

Ένας καλός τρόπος για να κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν είναι να προκαλούμε τον εαυτό μας. Μπορώ να το κάνω σε τρεις ώρες και όχι τέσσερις; Μπορώ να γράψω 1.000 λέξεις αντί για 800; Μπορώ να κάνω 15 τηλεφωνήματα σε πελάτες  αντί για 10; Βάλτε στη δουλειά σας στόχο να βελτιώνετε το σκορ σας: 10 τηλεφωνήματα σήμερα, 11 αύριο, 12... και ούτω καθεξής.

Μαθαίνετε κάτι καινούργιο κάθε μέρα

Διαβάζετε βιβλία, πηγαίνετε σε σεμινάρια, ακούτε τους άλλους και χρησιμοποιείτε τις ιδέες τους, αξιοποιείτε τις πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Όχι μόνο θα βρείτε νέους τρόπους για να κάνετε παλιές εργασίες αλλά θα αρχίσετε να σκέφτεστε τι θα μπορούσατε να μάθετε που θα μπορούσε να κάνει τις εργασίες σας πιο εύκολες. Με τον τρόπο αυτό σκέφτεστε πώς μπορείτε να κάνετε την εργασία καλύτερα (πράγμα που έχει ενδιαφέρον) αντί να κάνετε απλώς την εργασία.

Αναθέτετε

Βρείτε κάποιον άλλο για να κάνει τις εργασίες που εσείς δεν θέλετε να κάνετε. Εργασίες που για εσάς είναι δουλειές ρουτίνας μπορεί να αποτελούν ενδιαφέρουσα πρόκληση για κάποιον που θέλει να μάθει κάτι καινούργιο και να εξελιχθεί. Όσο πιο επιτυχημένος είστε, τόσο περισσότερο είστε σε θέση να αναθέτετε σε άλλους τα πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε - και τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε για τα πράγματα που θέλετε να κάνετε!