Οι δεξιότητες αποτελούν δίοδο για επαγγελματική αποκατάσταση και ευημερία



Εβδομήντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής. Παράλληλα, 40% των Ευρωπαίων εργοδοτών δυσκολεύονται να βρουν άτομα με κατάλληλες δεξιότητες.


Οι δεξιότητες αποτελούν δίοδο για την απασχολησιμότητα και την ευημερία. Με τις κατάλληλες δεξιότητες, τα άτομα εξοπλίζονται για ποιοτικές θέσεις εργασίας και μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους με αυτοπεποίθηση ως ενεργοί πολίτες. Σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, οι δεξιότητες πρόκειται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα καινοτομίας.

Ωστόσο, 70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, και ακόμα περισσότεροι διαθέτουν ανεπαρκείς δεξιότητες αριθμητικής και ψηφιακές δεξιότητες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ανεργία, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Περισσότερο από το ήμισυ των 12 εκατομμυρίων μακροχρόνια ανέργων θεωρούνται άτομα με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης.

Πολλά άτομα εργάζονται σε θέσεις εργασίας που δεν αντιστοιχούν στα ταλέντα τους. Την ίδια στιγμή, το 40% των Ευρωπαίων εργοδοτών δυσκολεύονται να βρουν άτομα με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν. Αφενός οι φορείς παροχής εκπαίδευσης και αφετέρου οι εργοδότες και οι εκπαιδευόμενοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τον ικανοποιητικό βαθμό προετοιμασίας των πτυχιούχων για την αγορά εργασίας. Πολύ λίγα άτομα διαθέτουν επιχειρηματική νοοτροπία και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Πηγή: “Νέο Θεματολόγιο Δεξιοτήτων για την Ευρώπη”, Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών (Βρυξέλλες, 10.6.2016).

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση σε μορφή PDF στη διεύθυνση http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10038-2016-INIT/el/pdf


Ενισχύστε τις δεξιότητες που χρειάζεται ο δικός σας οργανισμός για να αναπτυχθεί και να καινοτομήσει με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα μέσα επιμόρφωσης που προσφέρονται από την PANOPTRON